
Okres kwitnienia to kluczowy czas dla rzepaku. To właśnie wówczas wysiłek roślin ukierunkowany jest na wytworzenie jak największej ilości możliwie jak najbardziej jakościowego materiału potomnego, co dla rolnika wiąże się z ilością i jakością plonu..Rzepak w tym czasie narażony jest na deficyty składników pokarmowych, a także na choroby. Jak skutecznie im zaradzić?
W rzepaku okres kwitnienia trwa około trzech tygodni i charakteryzuje się wzmożonym zapotrzebowaniem oraz konkurencją o składniki odżywcze pomiędzy pędem głównym, pędami bocznymi, kwiatami i łuszczynami. W tym czasie dochodzi także do ustalenia liczby łuszczyn, nasion, a w późniejszym okresie – także masy tysiąca nasion i stopnia ich zaolejenia.
Deficyt składników pokarmowych w uprawie rzepaku
Kwitnący rzepak często zmaga się z deficytem drugorzędnych składników pokarmowych, szczególnie tych słabo mobilnych w roślinie – głównie siarki, której niedobór objawia się między innymi międzynaczyniową chlorozą na młodszych liściach. Rola siarki w tym okresie jest szczególnie istotna, ponieważ to ona wpływa na efektywność wykorzystania azotu, stanowi budulec aminokwasów i białek (biomasy) oraz odpowiada za kluczowy dla uprawy stopień zaolejenia nasion. Siarka bierze także udział w tworzeniu fitoaleksyn – substancji odpornościowych, hamujących rozwój patogenów w roślinie, co ma niebagatelne znaczenie w okresie kwitnienia. Mamy wówczas do czynienia z presją groźnych chorób grzybowych, z których najistotniejsza jest zgnilizna twardzikowa. Choroba powodowana przez grzyba Sclerotinia sclerotiorum rozwija się początkowo na płatkach rzepaku, które opadając, przyklejają się do jego łodyg, stanowiąc idealną pożywkę dla patogenu. W ten sposób dochodzi do infekcji grzyba na łodydze.
Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyjają opady deszczu w trakcie kwitnienia, umożliwiające łatwiejsze przyleganie większej ilości płatków do łodyg. Choroba powoduje przerywanie wiązek przewodzących, co skutkuje przedwczesnym dojrzewaniem roślin. Łodygi zamierają, przybierając szarobiały kolor, a wewnątrz nich można znaleźć czarne skupiska zarodników – sklerocjów. Mogą one przetrwać w glebie przez wiele lat, powodując infekcje przy kolejnej uprawie rzepaku na tym samym stanowisku.
Niedopilnowanie właściwego odżywienia rzepaku i zabezpieczenia przed chorobami w tym kluczowym momencie rozwoju, może zniweczyć dotychczasowe wysiłki i koszty włożone w uzyskanie zadowalającego plonu. Kompleksowymi rozwiązaniami, które należy zastosować w okresie kwitnienia, są produkty Repax Solid i Elvita Sonik.
Repax Solid – zabezpieczenie rzepaku przed chorobami
Pakiet Repax Solid chroni rzepak przed chorobami grzybowymi okresu kwitnienia, takimi jak wspomniana zgnilizna twardzikowa oraz czerń krzyżowych. Produkt został oparty na najnowszych substancjach czynnych z różnych grup chemicznych, zapewniając skuteczną walkę z patogenami grzybowymi. Dodatkowo, składniki obecne w produkcie, spowalniając produkcję etylenu (hormonu odpowiedzialnego za starzenie się roślin), wpływają na wydłużenie efektu zieloności liści, umożliwiając roślinie wydłużenie okresu i zwiększenie wydajności napełniania łuszczyn, tym samym maksymalizując plon.
Elvita Sonik – skuteczne i szybkie uzupełnienie niedoborów
Elvita Sonik to płynny nawóz do aplikacji dolistnej, charakteryzujący się wyjątkowo wysoką zawartością siarki (76,95% SO3), skutecznie i szybko uzupełniający często występujące niedobory tego składnika. Preparat jest dodatkowo wzbogacony o azot (14,85%), potas (6,75%) i najistotniejsze mikroelementy.Zastosowanie produktów Repax Solid i Elvita Sonik w jednym zabiegu w okresie kwitnienia, stanowi nowatorskie i kompleksowe rozwiązanie zapewniające roślinie skuteczną ochronę przed chorobami grzybowymi i dostarczenie dodatkowej ilości siarki, co przełoży się ilość oraz jakość plonu.