www.elvita.com.pl
  1. ELVITA
  2. /
  3. Doradztwo
  4. /
  5. uprawy polowe
  6. /
  7. zboża
  8. /
  9. Zabiegi w rzepaku ozimym - kompleksowe rozwiązanie w czasie kwitnienia

Zabiegi w rzepaku ozimym - kompleksowe rozwiązanie w czasie kwitnienia

Zabiegi w rzepaku ozimym - kompleksowe rozwiązanie w czasie kwitnienia

Okres kwitnienia to kluczowy czas dla rzepaku. To właśnie wówczas wysiłek roślin ukierunkowany jest na wytworzenie jak największej ilości możliwie jak najbardziej jakościowego materiału potomnego, co dla rolnika wiąże się z ilością i jakością plonu..Rzepak w tym czasie narażony jest na deficyty składników pokarmowych, a także na choroby. Jak skutecznie im zaradzić?

W rzepaku okres kwitnienia trwa około trzech tygodni i charakteryzuje się wzmożonym zapotrzebowaniem oraz konkurencją o składniki odżywcze pomiędzy pędem głównym, pędami bocznymi, kwiatami i łuszczynami. W tym czasie dochodzi także do ustalenia liczby łuszczyn, nasion, a w późniejszym okresie – także masy tysiąca nasion i stopnia ich zaolejenia. 


Deficyt składników pokarmowych w uprawie rzepaku

Kwitnący rzepak często zmaga się z deficytem drugorzędnych składników pokarmowych, szczególnie tych słabo mobilnych w roślinie – głównie siarki, której niedobór objawia się między innymi międzynaczyniową chlorozą na młodszych liściach. Rola siarki w tym okresie jest szczególnie istotna, ponieważ to ona wpływa na efektywność wykorzystania azotu, stanowi budulec aminokwasów i białek (biomasy) oraz odpowiada za kluczowy dla uprawy stopień zaolejenia nasion. 

Siarka bierze także udział w tworzeniu fitoaleksyn – substancji odpornościowych, hamujących rozwój patogenów w roślinie, co ma niebagatelne znaczenie w okresie kwitnienia. Mamy wówczas do czynienia z presją  groźnych chorób grzybowych, z których najistotniejsza jest zgnilizna twardzikowa. Choroba powodowana przez grzyba Sclerotinia sclerotiorum rozwija się początkowo na płatkach rzepaku, które opadając, przyklejają się do jego łodyg, stanowiąc idealną pożywkę dla patogenu. W ten sposób dochodzi do infekcji grzyba na łodydze.

Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyjają opady deszczu w trakcie kwitnienia, umożliwiające łatwiejsze przyleganie większej ilości płatków do łodyg. Choroba powoduje przerywanie wiązek przewodzących, co skutkuje przedwczesnym dojrzewaniem roślin. Łodygi zamierają, przybierając szarobiały kolor, a wewnątrz nich można znaleźć czarne skupiska zarodników – sklerocjów. Mogą one przetrwać w glebie przez wiele lat, powodując infekcje przy kolejnej uprawie rzepaku na tym samym stanowisku. 

Niedopilnowanie właściwego odżywienia rzepaku i zabezpieczenia przed chorobami w tym kluczowym momencie rozwoju, może zniweczyć dotychczasowe wysiłki i koszty włożone w uzyskanie zadowalającego plonu. Kompleksowymi rozwiązaniami, które należy zastosować w okresie kwitnienia, są produkty Repax Solid i Elvita Sonik.


Repax Solid – zabezpieczenie rzepaku przed chorobami 

Pakiet Repax Solid chroni rzepak przed chorobami grzybowymi okresu kwitnienia, takimi jak wspomniana zgnilizna twardzikowa oraz czerń krzyżowych. Produkt został oparty na najnowszych substancjach czynnych z różnych grup chemicznych, zapewniając skuteczną walkę z patogenami grzybowymi. Dodatkowo, składniki obecne w produkcie, spowalniając produkcję etylenu (hormonu odpowiedzialnego za starzenie się roślin), wpływają na wydłużenie efektu zieloności liści, umożliwiając roślinie wydłużenie okresu i zwiększenie wydajności napełniania łuszczyn, tym samym maksymalizując plon.


Elvita Sonik – skuteczne i szybkie uzupełnienie niedoborów

Elvita Sonik to płynny nawóz do aplikacji dolistnej, charakteryzujący się wyjątkowo wysoką zawartością siarki (76,95% SO3), skutecznie i szybko uzupełniający często występujące niedobory tego składnika. Preparat jest dodatkowo wzbogacony o azot (14,85%), potas (6,75%) i najistotniejsze mikroelementy.

Zastosowanie produktów Repax Solid i Elvita Sonik w jednym zabiegu w okresie kwitnienia, stanowi nowatorskie i kompleksowe rozwiązanie zapewniające roślinie skuteczną ochronę przed chorobami grzybowymi i dostarczenie dodatkowej ilości siarki, co przełoży się ilość oraz jakość plonu.

Przewiń do góry
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych.
Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się