www.elvita.com.pl
  1. ELVITA
  2. /
  3. Doradztwo
  4. /
  5. owoce
  6. /
  7. jagodowe
  8. /
  9. Truskawka – nawożenie plantacji po zbiorach

Truskawka – nawożenie plantacji po zbiorach

Truskawka – nawożenie plantacji po zbiorach

Jednym z niezbędnych zabiegów agrotechnicznych po zbiorach na plantacji truskawek jest odpowiednie nawożenie. Dostarczenie roślinom niezbędnych składników pokarmowych nie tylko wzmocni je przed zimą, ale też warunkuje wielkość i jakość plonu w kolejnym sezonie.

W zależności od odmiany truskawki, mniej więcej od połowy lipca, po zbiorze owoców rośliny wkraczają w fazę generatywna. Roślina rozkrzewia się – z pąków znajdujących się w kątach liści wyrastają pędy boczne. Następnie, do końca września, na truskawce formują się zaczątki pąków kwiatowych. Potem rośliny przechodzą w okres spoczynku.

Jak wynika z powyższego, okres po zbiorach jest bardzo ważny zarówno dla kondycji roślin, w jakiej rozpoczną one nowy sezon wegetacyjny po okresie spoczynku zimowego, jak i ze względu na plonowanie w roku następnym. Dlatego niezbędne jest nawożenie plantacji odpowiednim, wieloskładnikowym nawozem bezchlorkowym (truskawka należy do upraw wrażliwych na chlorki). W ten sposób dostarczamy roślinom składniki odżywcze, które pozwolą na optymalne przygotowanie roślin do zimowania, i z których będą one czerpać w początkowej fazie wegetacji. Pozwala to również zaprogramować plon w roku następnym – większa liczba zawiązków kwiatów wytworzonych w fazie generatywnej to większa liczba owoców w kolejnym sezonie. Zaniechanie nawożenia z kolei gwarantuje osłabienie roślin i niższą liczbę zawiązków kwiatowych, czyli niższy plon gorszej jakości.
 

Elplon bezchlorkowy – delikatny żywiciel owoców i warzyw

Eksperci marki Elvita rekomendują zastosowanie w omawianym okresie wieloskładnikowego nawozu posypowego Elplon bezchlorkowy. Charakteryzuje się on znakomitą rozpuszczalnością i ujednoliconą granulą, dzięki czemu zawarte w nim makro- i mikroskładniki stają się szybko dostępne dla roślin. Oprócz azotu, fosforu i potasu w optymalnych proporcjach (12-12-15) wnosi również cynk, biorący udział we wszystkich głównych procesach w roślinie. Nie tylko pozytywnie wpływa on na plon owoców, ale i zwiększa odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne. Dodatkowo zawiera również siarkę, niezbędną dla wszystkich roślin, poprawiającą wykorzystanie azotu i podnoszącą jakość plonów.


 

Przewiń do góry
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych.
Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się