_big.jpg)
Jednym z niezbędnych zabiegów agrotechnicznych po zbiorach na plantacji truskawek jest odpowiednie nawożenie. Dostarczenie roślinom niezbędnych składników pokarmowych nie tylko wzmocni je przed zimą, ale też warunkuje wielkość i jakość plonu w kolejnym sezonie.
W zależności od odmiany truskawki, mniej więcej od połowy lipca, po zbiorze owoców rośliny wkraczają w fazę generatywna. Roślina rozkrzewia się – z pąków znajdujących się w kątach liści wyrastają pędy boczne. Następnie, do końca września, na truskawce formują się zaczątki pąków kwiatowych. Potem rośliny przechodzą w okres spoczynku.
Jak wynika z powyższego, okres po zbiorach jest bardzo ważny zarówno dla kondycji roślin, w jakiej rozpoczną one nowy sezon wegetacyjny po okresie spoczynku zimowego, jak i ze względu na plonowanie w roku następnym. Dlatego niezbędne jest nawożenie plantacji odpowiednim, wieloskładnikowym nawozem bezchlorkowym (truskawka należy do upraw wrażliwych na chlorki). W ten sposób dostarczamy roślinom składniki odżywcze, które pozwolą na optymalne przygotowanie roślin do zimowania, i z których będą one czerpać w początkowej fazie wegetacji. Pozwala to również zaprogramować plon w roku następnym – większa liczba zawiązków kwiatów wytworzonych w fazie generatywnej to większa liczba owoców w kolejnym sezonie. Zaniechanie nawożenia z kolei gwarantuje osłabienie roślin i niższą liczbę zawiązków kwiatowych, czyli niższy plon gorszej jakości.