Cebula to królowa polskich upraw warzywniczych. Wg danych GUS areał, na którym była uprawiana w 2017 r. wyniósł aż 26 tys. hektarów, czyli więcej niż areał upraw innych najpopularniejszych gatunków, marchwi i kapusty. Ponieważ cebula jest warzywem o wysokich wymaganiach pokarmowych, dlatego warto wiedzieć, jak ją efektywnie nawozić.
Cebula zawdzięcza swoją popularność m.in. wszechstronności zastosowania kulinarnego i walorom zdrowotnym. Dzięki wielu metodom uprawy i dobrym właściwościom przechowalniczym dostępna jest w sprzedaży cały rok. Sukces w uprawie cebuli i innych cebulowych uzależniony jest m.in. od warunków klimatyczno-glebowych, wyboru odmiany, zastosowanych zabiegów agrotechnicznych, presji chorób i szkodników. Jednym z podstawowych czynników, mających wpływ na wielkość i jakość plonu, jest też nawożenie.
W przypadku cebuli najlepsze efekty przynosi połączenie tradycyjnego nawożenia „pod korzeń” z nawożeniem dolistnym. Ważny jest tu taki dobór planu nawożenia, który uwzględni specyficzne wymagania pokarmowe tego gatunku i pozwoli je w pełni zaspokoić.
Cebula należy do warzyw o dużym zapotrzebowaniu na fosfor i potas, a średnim na azot. Wymaga również dostarczenia mikroskładników, głównie miedzi, cynku i manganu. Nie toleruje z kolei chlorków, dlatego wybierając nawóz warto sięgnąć po taki, który w składzie ma potas w postaci siarczanów.
Konieczność dostarczenia niezbędnych do wzrostu i prawidłowego plonowania składników pokarmowych doglebowo i dolistnie lub poprzez fertygację wynika ze specyfiki systemu korzeniowego cebuli. Ze względu na wiązkowy system korzeniowy, który rzadko sięga głębiej niż 20–25 cm, warzywo to ma ograniczoną zdolność pobrania i wykorzystania składników pokarmowych i wody z głębszych warstw gleby. Przed rozpoczęciem nawożenia należy przeprowadzić analizę gleby, a następnie na jej podstawie tak dobrać skład i postać nawozów, by roślina miała stały dostęp do niezbędnych do prawidłowego rozwoju makro- i mikroelementów.
W przypadku uprawy cebuli, w celu uzyskania najwyższej jakości plonu o wysokich wartościach odżywczych, smakowych i przechowalniczych, eksperci Elvita i Frusto zalecają stosowanie niżej wymienionych produktów.
Nawozy doglebowe
- Elplon bezchlorkowy – nawóz wieloskładnikowy, przeznaczony dla upraw wrażliwych na chlorki, takich jak: cebula, pomidor, papryka, ogórek, truskawka, porzeczka, malina i in. Wysoko rozpuszczalny, szybko dostępny dla roślin. Wyrównana granula ułatwia równomierną aplikację. Oprócz azotu, fosforu i potasu w odpowiednich proporcjach zawiera również cynk i siarkę.
- Elplon Ekspres (siarczan potasu) – granulowany, przeznaczony do stosowania posypowego, przedsiewnie lub pogłównie, głównie w uprawach warzywniczych. Dzięki wysokiej zawartości potasu w formie siarczanowej jest to nawóz świetnie sprawdzający się w nawożeniu roślin o wysokiej wrażliwości na chlorki. Zawiera 51,5% potasu (K2O), regulującego gospodarkę wodną oraz 45,25% siarki (SO3), poprawiającej dostępność i pobranie azotu w roślinach. Dzięki granulowanej formie nawóz jest łatwy do aplikacji.
- Elplon Grand (saletra wapniowa) – granulowany, zawiera łatwo przyswajalne formy azotu i wapnia. Ze względu na pozytywny wpływ na jakość i trwałość plonu, polecany do stosowania w pierwszej części sezonu wegetacyjnego, w 2–3 dawkach powtarzanych co 2–3 tygodnie. Zwiększa odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne i patogeny grzybowe.
Nawozy dolistne
- Elvita Cebulowe – nawóz wieloskładnikowy, do stosowania poprzez aplikację dolistną. Wysoki stopnień rozpuszczalności, wysoka dostępność składników dla warzyw i skład dostosowany do wymagań pokarmowych cebulowych sprawia, że idealnie sprawdzi się w nawożeniu tej grupy. Odpowiednia zawartość makro- i mikroelementów korzystnie wpływa na potencjał plonowania oraz końcową jakość plonu. Zapobiega niedoborom, a w przypadku ich wystąpienia pozwala na ich szybkie uzupełnienie. Zalecany do zastosowanie profilaktycznego i interwencyjnego. Elvita Cebulowe to nawóz z wysoką zawartością siarki i potasu, który pozwala na zaspokojenie podwyższonego zapotrzebowania cebuli i innych cebulowych na te składniki, odpowiadające za jakość plonu (twardość, smak itp.). Dodatkową zaletą nawozu jest zawartość mikroelementów niezbędnych do uzyskania plonu wysokiej jakości.
Gotowe rozwiązania – pakiety
- Radipak - Niezawodne trio
- ViBox Warzywa - Regeneracyjny serwis warzyw
Fertygacja
Fertygacja, czyli nawadnianie z nawożeniem, to coraz popularniejsza forma dostarczania wody oraz składników pokarmowych. Coraz częściej stosowana jest w uprawie warzyw polowych, w tym m.in. w uprawie cebuli. Pozwala na uniezależnienie produkcji od niekorzystnych czynników klimatycznych, jak susze czy upały. Hydrovita to linia nawozów marki Elvita, opracowana z myślą o stosowaniu za pomocą fertygacji. Są to nawozy wyróżniające się wysoką czystością, rozpuszczalnością i przyswajalnością, gwarantujące bezpieczeństwo aplikacji. W skład linii wchodzą:- Hydrovita Balans – nawóz o zrównoważonej zawartości składników pokarmowych. Poprawia ogólną kondycję oraz wigor roślin. Wspomaga intensywny wzrost.
- Hydrovita Activ – nawóz z wysoką zawartością fosforu, wpływa na optymalizację przemian energetycznych oraz rozwój systemu korzeniowego. Aplikowany przed kwitnieniem wspomaga proces zapylania kwiatów. Do stosowania profilaktycznego i w przypadku niedoborów.
- Hydrovita Ergo – nawóz z wysoką zawartością potasu i fosforu pozytywnie wpływa na przemiany energetyczne, intensyfikację fotosyntezy, parametry plonu oraz zwiększa tolerancję roślin na warunki stresowe.
- Hydrovita Kolor – nawóz z wysoką zawartością potasu, zastosowany po kwitnieniu poprawia kształtowanie jakościowych parametrów plonu. Wspomaga gospodarkę wodną roślin.