www.elvita.com.pl
  1. ELVITA
  2. /
  3. Doradztwo
  4. /
  5. warzywa
  6. /
  7. pozostałe
  8. /
  9. Skuteczny rozkład resztek pożniwnych – wyższy plon

Skuteczny rozkład resztek pożniwnych – wyższy plon

Skuteczny rozkład resztek pożniwnych – wyższy plon

Pozostawione na polu resztki pożniwne stanowią źródło wartościowych składników pokarmowych dla roślin, a także zwiększają poziom próchnicy glebowej, co bezpośrednio wpływa na plonowanie. Aby tak się stało, należy zastosować odpowiednie zabiegi.

Wpływ resztek pożniwnych na plonowanie

Gleba jako substrat w produkcji roślinnej jest najistotniejszym czynnikiem decydującym o plonowaniu roślin. Jej skład możemy podzielić na trzy podstawowe segmenty, które są ze sobą ściśle powiązane:

  • skała macierzysta (część mineralna),

  • retencja wodna i napowietrzenie,

  • część organiczna (mikroorganizmy i próchnica).

Co prawda rolnicy nie mają wpływu na rodzaj stanowiska uprawnego, natomiast mogą realnie wpływać na efektywność użytkowania gleby. Jej napowietrzenie stwarza odpowiednie środowisko do mineralizacji i próchniczenia części organicznych w postaci resztek pożniwnych (słoma zbożowa i kukurydziana), obornika lub gnojowicy, czy też poplonów. Dzięki powietrzu i wodzie powstaje środowisko, w którym doskonale namnażają się bakterie, pierwotniaki i pożyteczne grzyby, będące naturalnymi reducentami rozkładającej się materii organicznej. Uwalniają w ten sposób do profilu glebowego związki mineralne, takie jak: azot, fosfor, potas i wiele innych. Mikroorganizmy, o których mowa, to także dystrybutorzy organicznych kwasów, w tym huminowych i fulwowych, stanowiących podstawę w tworzeniu próchnicy. Dzięki zdolności wiązania, na zasadzie spoiwa, próchnica zatrzymuje w glebie wodę i składniki pokarmowe. Niestety intensywna mechanizacja, eksploatacja ziemi w postaci coraz to większych plonów, a także stosowanie pestycydów, pogarsza jakość gleby i żyjącej w niej fauny oraz flory.


Jak polepszyć rozkład resztek pożniwnych na polu?

Jak zatem realnie wpłynąć na poprawę jakości gleby i utrzymać jej kondycję, zwiększając jednocześnie plony? Przede wszystkim należy prawidłowo zagospodarować resztki pożniwne: poplony uprawiane na zielony nawóz, obornik itp. Według prawidłowego procesu strukturotwórczego około 85% materii organicznej powinno ulec mineralizacji, a pozostała część humifikacji, wprowadzając w ten sposób cenną dla gleby próchnicę. Wszystko dzieje się za sprawą mikroorganizmów, które wzajemnie się uzupełniają, kontrolując kolejne etapy rozkładu biomasy.
Nie zawsze jednak w glebie znajdują się odpowiednie szczepy bakterii, grzybów czy pierwotniaków. Z kolei może być zbyt dużo namnażających się patogenów chorobotwórczych, które stanowią zagrożenie dla upraw następczych. Potrafią także utrzymywać się przez wiele lat i w momencie pojawienia się rośliny żywicielskiej zaatakować ją.W tej sytuacji bardzo korzystne staje się wprowadzenie do gleby odpowiedniej szczepionki mikroorganizmowej, która dostarcza pożądane dla procesu mineralizacji i humifikacji bakterie.

Połączenie żywych mikroorganizmów i kwasów organicznych, które stwarzają odpowiednie środowisko do jak najszybszego namnażania się, stanowią Elbio Terra + Elvita Humus. Do szczepów wchodzących w ich skład należą:

  • trzy szczepy: Lacobacillus

  • dwa szczepy: Bifidobacterium

  • jeden szczep: Rhodopseudomonas

  • jeden szczep: Saccharomyces

Siedem różnych szczepów bakterii pozwala uzyskać szybki efekt recyklingu materii organicznej. Badania produktu dowiodły, że kilkuletnie stosowanie tego typu rozwiązania może podnieść zawartość próchnicy w glebie do ponad 0,5%. Taki wynik podnosi retencję wody o ponad 100%. O tym, jak ważna jest wysoka retencja wody, można przekonać się w latach suchych, kiedy w okresie najintensywniejszych przyrostów upraw brakuje jej przez znikome opady atmosferyczne. Dzięki zdolności magazynowania wody w glebie, a razem z nią składników mineralnych, zestaw Elbio Terra+ Elvita Humus Plus to idealny substrat do intensyfikacji upraw, poprawiający jednocześnie stan gleby. Stanowi mieszankę organizmów fermentacyjnych, fototroficznych i symbiotycznych, stąd generuje odpowiednie procesy glebotwórcze oraz ogranicza występowanie patogenów chorobotwórczych. Ich aktywność biologiczna rozpoczyna się już od 4-6°C. Zatem mogą być aplikowane na słomę kukurydzianą czy poplony ścierniskowe i zapoczątkować procesy rozkładu już jesienią. Zimą mikroorganizmy te przechodzą w stan anabiozy. Wiosną, gdy temperatura gleby przekroczy 4°C, na nowo namnażają się, kontynuując podnoszenie sprawności gleby.

Przewiń do góry
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych.
Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się