Organizatorami czerwcowego wydarzenia były firmy: Elvita, Generiks oraz Microbiotix, zaś partnerami – Agrolok i Frusto. Licznie przybyli uczestnicy gościli w Gospodarstwie Rolnym BASSICA, w którym od blisko 40 lat Zbigniew Lebiedziński prowadzi produkcję ogórka kwaszonego i kapusty kwaszonej. Gospodarz korzysta z własnych surowców i tradycyjnej receptury, która nie przewiduje użycia chemii, za to opiera się na produktach biologicznych.
Jako pierwsi wystąpili przedstawiciele firmy Elvita: Opiekun produktu Monika Miłecka-Lewandowska oraz eksperci: Artur Komorowski oraz Dominik Niziołek, którzy przybliżyli słuchaczom, jaki potencjał drzemie w produktach mikrobiologicznych. Potem głos zabrał dr hab. Tomasz Skalski, profesor Politechniki Śląskiej na Wydziale Biotechnologii. Omówił on temat zachodzących w glebie procesów metabolicznych.
Wiceprezes firmy Microbiotix – Wiesław Dąbek poruszył aspekt preparatów mikrobiologicznych, natomiast Waldemar Wojciechowski – kierownik laboratorium w firmie Generiks opowiedział, jak naprawić glebę.
Jako ostatni wystąpili Piotr Grabowski i Zbigniew Lebiedziński – właściciele gospodarstw stosujący preparaty mikrobiologiczne, którzy podzielili się z uczestnikami swoimi spostrzeżeniami i wskazówkami.