
Przy wyborze owoców konsumenci kierują się w dużym stopniu ich wyglądem, dlatego odpowiedni kolor, wielkość, kształt i „zdrowy” wygląd decydują o możliwości zbytu plonu i opłacalności uprawy. Jakie czynniki wpływają na te parametry i jak wspomóc m.in. proces wybarwiania?
Za prawidłowe wybarwienie owoców odpowiadają flawonoidy – czyli grupa związków obecnych w roślinie, pełniących, oprócz uzyskania właściwego koloru, szereg różnych funkcji Zatem im ich zawartość jest wyższa, tym jakość owoców, m.in. wygląd, jest wyższa.
Stężenie flawonoidów w owocach uzależnione jest od wielu czynników, nie zawsze zależnych od producenta. Prawidłowa pielęgnacja, dobrze dobrany program nawożenia i ochrony sadu, jagodnika czy warzywnika mają jednak zasadniczy wpływ na efekt końcowy uprawy.
Do czynników mających wpływ na prawidłowe wybarwienie owoców należą: światło, rozkład temperatur, dostępność wody i składników pokarmowych
- Światło: przy niskim dostępie do światła owoce są gorzej wybarwione, zatem im większy dostęp do światła, tym proces wybarwienia przebiega lepiej. O ile na warunki pogodowe w sezonie producenci owoców pestkowych, ziarnkowych i jagodowych nie mają wpływu, o tyle mogą zadbać o prawidłowe prześwietlenie korony czy krzewów. Pozwala to na równomierny dostęp światła do owoców dojrzewających i w wyższych partiach drzew czy krzewów, i w ich niższej części.
- Temperatura – to czynnik, na który sadownicy nie mają wpływu. Warto jednak wiedzieć, że powstawaniu rumieńca sprzyjają wyraźne różnice temperatur między dniem a nocą (ciepłe słoneczne dni, chłodne noce).
- Dostępność wody i składników pokarmowych – odpowiednie nawożenie, dostosowane do potrzeb pokarmowych roślin, jest niezbędne dla uzyskania odpowiedniej jakości plonu. W przypadku upraw sadowniczych ważne jest szczególnie dostarczenie odpowiedniej dawki fosforu i potasu w formach przyswajalnych dla roślin. Fosfor jest pierwiastkiem wchodzącym w skład wielu związków występujących w roślinie, a jego szczególna rola polega na dostarczaniu energii, niezbędnej m.in. do syntezy barwników. Potas z kolei odpowiada za syntezę cukrów i innych składników odpowiedzialnych za smak, ma także wpływ na zapach i barwę. Ważny jest też tutaj termin aplikacji składników pokarmowych – żeby nawożenie przyniosło oczekiwany rezultat, czyli m.in. wsparcie procesu wybarwiania owoców, należy przeprowadzić je przed kwitnieniem. Dodatkową korzyścią z dostarczenia roślinom odpowiednich makro- i mikroelementów zanim rozpoczną się procesy w roślinie jest ich pozytywny wpływ na różnicujące się w tym czasie pąki kwiatowe.
Elvita Color Brix – słońce zamknięte w owocach
Mając powyższe na uwadze, eksperci marki Elvita polecają specjalistyczny, płynny nawóz mineralny, wspomagający prawidłowy przebieg procesu dojrzewania owoców i wyrównujący dojrzewanie. Przeznaczony jest do stosowania we wszystkich uprawach sadowniczych (np. jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia) i jagodowych (truskawka, poziomka, malina, borówka, porzeczka, agrest, aronia itp.). Maksymalna wchłanialność i dostępność składników odżywczych, takich jak fosfor i potas w łatwo przyswajalnej formie oraz boru, manganu i molibdenu w odpowiednim stężeniu stymuluje wzrost produkcji cukrów, substancji aromatycznych i barwników. Korzystnie wpływa zatem zarówno na wybarwienie, jak i smak owoców. Zaletą produktu jest też to, że nie przyspiesza starzenia.