www.elvita.com.pl
  1. ELVITA
  2. /
  3. Doradztwo
  4. /
  5. warzywa
  6. /
  7. korzeniowe
  8. /
  9. Mączniak prawdziwy atakuje marchew i pietruszkę

Mączniak prawdziwy atakuje marchew i pietruszkę

Mączniak prawdziwy atakuje marchew i pietruszkę

Z obserwacji polowych wynika, że jedną z najpoważniejszych chorób w uprawie marchwi i pietruszki, która powoduje znaczne straty plonu, jest mączniak prawdziwy roślin baldaszkowatych. Warzywa narażone są na porażenie szczególnie pod koniec okresu wegetacyjnego, ponieważ jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność i temperatura powietrza. Jak skutecznie zabezpieczyć plony przed szkodliwością tej choroby?

Jak rozpoznać zagrożenie?

Warzywa korzeniowe obok cebulowych i kapustnych są najchętniej uprawianymi roślinami warzywnymi w Polsce. Wśród nich plantatorzy najczęściej wybierają marchew oraz pietruszkę. Jedną z najgroźniejszych chorób, która co roku pojawia się na plantacjach tych warzyw, jest mączniak prawdziwy roślin baldaszkowatych. Jej sprawcą jest grzyb Erysiphe heraclei. Już po zauważeniu pierwszych objawów, do których zalicza się biały, mączysty nalot występujący na nadziemnych częściach rośliny tj. liściach i ogonkach liściowych, należy rozpocząć ochronę. Porażona nać stopniowo zamiera, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia plonu korzeni.

Ochrona szyta na miarę

Uzyskanie wysokiej jakości plonu w dużej mierze zależy od warunków środowiskowych, o które należy dbać przez cały sezon wegetacyjny. W związku z tym ochrona plantacji przed mączniakiem prawdziwym powinna opierać się na sprawdzonych rozwiązaniach o charakterze profilaktycznym, które jednocześnie zapewniają długie działanie interwencyjne. Dzięki temu rośliny w jak najmniejszym stopniu odczują stres związany z presją patogena i będą miały odpowiednie warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Działanie antystresowe powinno być wsparte dostarczeniem składników pokarmowych – ściśle dopasowanych do wymagań pokarmowych konkretnej grupy roślin, w określonej fazie rozwojowej. Kompleksowe wsparcie warzyw korzeniowych uwzględniające zarówno ochronę przed chorobami, jak i poprawę kondycji roślin, zapewnia pakiet ViBox Akar. Może być on stosowany zapobiegawczo lub w momencie wystąpienia zagrożenia. Jego skład został opracowany pod kątem wymagań pokarmowych warzyw korzeniowych, dlatego kompleksowo porywa ich zapotrzebowanie na niezbędne składniki, a w przypadku wystąpienia stresu dodatkowo wspomaga szybką regenerację roślin. Dzięki temu nawet mocno osłabiona plantacja zostaje wzmocniona.

(sś)

Przewiń do góry
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych.
Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się