
Wapń jest pierwiastkiem, który w dużej mierze determinuje przydatność handlowa i przechowalniczą owoców. Stopień zaopatrzenia owoców w ten pierwiastek będzie więc miał decydujące znaczenie w uzyskaniu owoców spełniających parametry jakościowe.
Niedobór wapnia w owocach powoduje, że są one drobne, podatne na pękanie i korkowacenie, wykazują zwiększoną podatność na uszkodzenia mechaniczne podczas transportu. Deficyt wapnia jest także przyczyną wystąpienia chorób (zaburzeń) fizjologicznych.
Choroby fizjologiczne
Najczęściej występującą chorobą fizjologiczną związaną z niedoborem wapnia w jabłkach jest gorzka plamistość podskórna (GPP), potocznie zwana również korkiem. Objawami tego zaburzenia są wklęsłe, skorkowaciałe plamy na powierzchni skórki, w części przykielichowej owocu. Wymienione objawy mogą pojawić się w sadzie, jeszcze przed zbiorem owoców. Warto wiedzieć, że w miarę upływu czasu plamy ciemnieją i są brązowe, a miąższ w tym miejscu staje się suchy i gąbczasty.Oprócz GPP (gorzka plamistość podskórna) do zaburzeń fizjologicznych w jabłkach zalicza się m.in. zbrązowienie przygniezdne, rozpad chłodniczy, szklistość miąższu. W przypadku grusz niedobór wapnia powoduje skorkowacenie miąższu i powstawanie zielonych plam na skórce owocu (tzw. lucernowatość gruszek). W przypadku wiśni i czereśni niedobór wapnia uwidacznia się w postaci pękania owoców. Sytuacja ma miejsce w czasie występowania długotrwałych opadów po okresie suszy.
Źródło wapnia
Dostateczna ilość wapnia w glebie nie gwarantuje prawidłowego odżywienia owoców w wapń. Wynika to głównie z silnej konkurencji o ten pierwiastek pomiędzy liśćmi, pędami i owocami, w której te ostatnie przegrywają. Wapń bowiem transportowany jest do liści i pędów, z których pierwiastek nie jest przemieszczany do owoców. W tej sytuacji ważnym zabiegiem staje się dostarczenie wapnia pozakorzeniowo.Termin aplikacji, odmiana, podkładka
Bardzo ważne jest, aby dokarmianie dolistne wapniem rozpocząć możliwie jak najszybciej. Zaleca się, by pierwsze zabiegi przeprowadzić po opadnięciu płatków kwiatowych. Jak najszybszy termin aplikacji jest ważny zwłaszcza w przypadku odmian wykazujących wrażliwość na niedobór wapnia, do których można zaliczyć m.in. Ligol, Szampion, Gala. Warto pamiętać że pobranie wapnia będzie zależało także od podkładki. Drzewa rosnące na podkładce M.26 wykazują tendencję do niższego gromadzenia się wapnia. Dlatego też owoce odmian wrażliwych i te uprawiane na podkładce M.26 wymagają większej liczby zabiegów.Skuteczność zabiegu zależy nie tylko od terminu, ale również od techniki jego wykonania. Przy aplikacji należy zwrócić uwagę na dokładność pokrycia owoców oraz temperaturę powietrza, w której preparat będzie aplikowany – optymalna temperatura zabiegu to 15–20°C, przy wyższej temperaturze oraz w warunkach niskiej wilgotności powietrza pobieranie wapnia jest silnie ograniczane z powodu szybkiego odparowania wody i szybkiego krystalizowania się soli wapnia.